(Echt)scheiden, 
hoe werkt dat ? 

Of je nu getrouwd, geregistreerd partner of samenwoner bent, een scheiding in een ingrijpende verandering met grote gevolgen voor de toekomst. Hoe verloopt een scheidingsproces via mediation? Wat moet precies geregeld worden? Lees hier wat je kunt verwachten!
Bel gerust

01 Intake

Tijdens het intakegesprek maken we kennis, leg ik jullie het scheidingsproces uit, leggen we jullie en mijn rechten en plichten ten aanzien van het proces vast in de mediationovereenkomst, maken we een afspraak voor de eerste mediation en geef ik jullie een checklist met documenten die jullie moeten verzamelen om de scheiding te kunnen regelen. Bijvoorbeeld: 
  • Huwelijksakte/akte van        geregistreerd partnerschap/ samenlevingscontract
  • Huwelijkse voorwaarden
  • Recente aangifte inkomstenbelasting
  • Uniform pensioenoverzicht 
  • Hypotheekakte
  • Akte van levering van de woning
  • Recent taxatierapport van de woning
  • Bewijs van ontvangen erfenissen of schenkingen
  • Verzekeringspolissen (levensverzekering, lijfrente, kapitaalverzekering)
  • Bewijs van openstaande schulden
  • Indien geboren in het buitenland: Geboorteakte 
  • Indien minderjarige kinderen: Uittreksel BRP

02 Partners

Stap 1 in het scheidingsproces is het afwikkelen van het partnerschap. Hoe zijn jullie gekomen tot een scheiding? Hoe zitten jullie er nu bij? In hoeverre spelen emoties nog een belangrijke rol voor een ieder van jullie? Wat betekent deze scheiding voor een ieder van jullie? Hoe en wat willen jullie anderen over jullie scheiding vertellen? Welke afspraken willen jullie maken voor de periode tijdens de scheiding (voorlopige voorzieningen)? 

03 Ouders

Indien er sprake is van kinderen, is het volgende onderdeel het ouderschap. Dit geldt ook in het geval van volwassen kinderen. Jullie bespreken hoe jullie de scheiding met jullie kind(eren) willen bespreken en hoe jullie als ouders met de scheiding om willen gaan. Als de kinderen nog minderjarig zijn, gaan jullie aan de slag met een ouderschapsplan. Daarin leggen jullie afspraken over belangrijke onderwerpen aangaande de kinderen vast. Denk daarbij aan de zorgverdeling, kinderalimentatie, dagelijkse verzorging en opvoedstijl, communicatie wanneer het kind bij de andere ouder is, wat er gebeurt als een van de ouders overlijdt of een nieuwe partner krijgt en dergelijken. 

04 Inkomen

Mensen willen graag snel weten waar zij financieel aan toe zijn na de scheiding. Jullie bespreken hoe jullie om willen gaan met jullie beider werksituatie na de scheiding en hoe jullie om willen gaan met partneralimentatie. Daarbij geldt dat bij ontoereikend inkomen en kinderen kinderalimentatie voor gaat op partneralimentatie. Ook is partneralimentatie voor samenwoners niet wettelijk verankerd, waar dat bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap wel het geval is. Alimentatieberekeningen laat ik voor jullie maken door een onafhankelijk financieel en fiscaal specialist. 

05 Vermogen

Naast de inkomenssituatie moeten jullie afspraken maken over de verdeling van het vermogen. De woning, de hypotheek, de inboedel, spaargeld, erfenissen, schenkingen, pensioen, de auto en eventuele andere vermogensbestanddelen. Afspraken over de vermogensverdeling kunnen grote financiële en fiscale gevolgen hebben. Daarom is het erg belangrijk om te beschikken over valide informatie. Afhankelijk van jullie situatie kan het nodig zijn een specialist in te schakelen, zoals een woningtaxateur, bedrijfstaxateur, financieel planner of fiscalist. 

06 Afronden

De financiële, fiscale en juridische afspraken die jullie gemaakt hebben leg ik voor jullie vast in een (echt)scheidingsconvenant. Dit convenant bespreek ik zorgvuldig met jullie en tekenen jullie voor akkoord. Voor gehuwden en geregistreerd partners laat ik door een advocaat een verzoekschrift tot scheiding indienen bij de rechtbank. Indien er sprake is van kinderen gaat ook het ouderschapsplan daarin mee. De scheiding is rond wanneer de advocaat de scheidingsbeschikking in heeft geschreven bij de gemeente. In het geval van samenwoners hoeft de scheiding niet via de rechtbank, maar is het indien minderjarige kinderen betrokken zijn raadzaam om via de notaris of rechtbank een executoriale titel te laten plaatsen op de afspraken over kinderalimentatie.  Alleen dan zijn die afspraken opeisbaar.